Vuosikello energiansäästöön

Pienillä teoilla säästät energiaa eri vuodenaikoina. Voit pienentää energiankulutustasi ympäri vuoden esimerkiksi valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä tai sammuttamalla valot ja laitteet silloin, kun et niitä tarvitse. Energiansäästäjän vuosikello muistuttaa energiansäästöä edistävistä toimenpiteistä ympäri vuoden. Katso vinkit energiatehokkuuteen alla olevasta vuosikellosta!

Tammi

Tammikuussa on järkevä puhdistaa kylmälaitteet ja sulattaa pakastin, koska pakasteita voi väliaikaisesti pitää ulkona. Imuroi kylmälaitteiden taustat ja pidä huoli siitä, että ilma kiertää laitteiden ympärillä. Säädä säilytyslämpötilat oikeiksi: jääkaappi +2-6 astetta ja pakastin -18 astetta.

On hyvä muistaa, että kovallakin pakkasella auto lämpiää parissa tunnissa.

Helmi

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla, koska se tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Sammuta ilmalämpöpumppu pakkasen kiristyessä noin -20 asteeseen. Voit käynnistää ilmalämpöpumpun uudelleen, kun pakkanen on lauhtunut noin -15 asteeseen.

Maalis

Säädä käyttöveden lämpötilaksi 58 astetta. Ylilämmittäminen on turha kulu, mutta liian matalassa lämpötilassa piilee legionellabakteerin riski.

Huhti

Huhtikuussa on oikea hetki pestä ikkunat, koska lika ja pöly estävät auringonsäteiden pääsyn ikkunasta. Puhtaat ikkunat tuovat valoa ja päästävät kevätauringon lämmittämään sisälle.

Tässä kohtaa vuotta olisi hyvä tarkistaa ilmanvaihtokoneen säädöt. Ilmojen lämmetessä tuloilmaa ei tulisi lämmittää turhaan.

Touko

Anna kevättuulen kuivattaa. Kuivata pyykit energiatehokkaasti viemällä ne ulos kuivumaan. Samalla pyykit saavat raikkaan tuoksun eivätkä ne kulu yhtä nopeasti kuin rumpukuivauksessa.

Kesä

Pidä huoli hyvästä ilmanvaihdosta puhdistamalla tuloilmasuodattimet sekä ilmanvaihtokoneen suodattimet siitepölykauden jälkeen. Tarvittaessa vaihda huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin. Tarkista myös, että ilma pääsee kiertämään tiloihin, joissa hormit tai poistoilmaventtiilit sijaitsevat.

Säädä kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys pienemmälle.

Heinä

Jäähdyttele järkevästi. Saat pidettyä helteen ulkona sulkemalla sälekaihtimet. Tuuleta yöllä. Koneellista jäähdytystä tulisi hyödyntää maltillisesti, jottei sähkölasku pääse yllättämään.

Elo

Elokuussa kannattaa jäähdyttää syksyn sato ennen pakastusta. Älä unohda pakastustehoa päälle!

Tarkista tiivisteet, ja vaihda kuluneet ja vuotavat tiivisteet. Näin vältyt vedolta ja lisälämmitykseltä. Tiivistepaksuus kannattaa valita huolellisesti – liian paksu tiiviste voi haitata ikkunan tai oven sulkemista, mutta liian ohut tiiviste ei toisaalta tuki vuotoa.

Syys

Valaise energiatehokkaasti iltojen pimetessä. Vaihda vanhat hehku- ja halogeenilamput energiatehokkaisiin led-, ekohalogeeni- tai energiansäästölamppuihin käyttökohteen mukaan. Kannattaa myös hyödyntää liiketunnistimia, ajastimia ja hämäräkytkimiä ulkovalaistuksen ohjauksessa.

 Ilmanvaihtokone on hyvä puhdistaa ja huoltaa ennen talvea.

Loka

Valmistaudu lämmityskauteen lokakuussa säätämällä lämmitysjärjestelmiä ja seurailemalla huonelämpötiloja. Jos käytät tukilämmityksenä ilmanlämpöpumppua tai tulisijaa, säädä patterien termostaatit muutamaa astetta tavoitelämpötilan alapuolelle. Kytke päälle lämmöntalteenotto, jos sellainen on ilmanvaihtojärjestelmässä.

Marras

Käy läpi vesikalusteet, kuten hanat, wc-istuin, säätöventtiilit ja putkien liitokset vuotojen varalta. Jos vesikalusteiden vaihto on ajankohtaista, kannattaa valita vettä säästävät kalusteet. Poresuuttimet, virtausrajoittimet ja kaksoishuuhtelu pienentävät veden kulutusta.

Optimaalinen huonelämpötila on noin 21 astetta. Laita tarvittaessa villasukat jalkaan!

Joulu

Parhaita joululahjoja energiansäästön näkökulmasta ovat kestävät käyttötavarat ja sopivat palvelut. Sähkönmyyntisopimusasiakkaillamme on mahdollisuus hyödyntää monipuoliset etuasiakasedut, ja näin säästää energian lisäksi myös rahaa.

Paistamalla joulukinkun yöaikaan kuormitat sähköverkkoa vähemmän.
 

Tutustu sähkösopimuksiimme:

Vihreävirta on valveutuneen kuluttajan valinta

Farmivirta on todellista lähienergiaa